Don't Stop Believing

Don't Stop Believing

понедељак, 17. новембар 2014.

Week 4 Seattle WA 10/11/ - 16/11/




Pozdrav svima! S'obzirom da svaki dan upoznajem dosta ljudi, jedno od uobicajenih pitanja je 'Kako ti se svidja Seattle?' , a kada se cujem sa svojim prijateljima uglavnom me pitaju koje su najzanimljivije destinacije. Za ovo kratko vreme, ja sam obisla vec dosta mesta ali cu za pocetak da vas upoznam samo sa nekima od njih!






Seattle  je grad u drzavi Washington na severozapadu Amerike. Seattle je srediste i najveci grad okruga KING sa 608.660 stanovnika i smatra se najvecim gradom u severozapadnom delu Amerike uopste. Seattle je takodje luka sa velikim znacajem za trgovinu sa Azijskim zemljama. Grad je bio naseljen starosedelackim plemenima i ime je dobio po poglavici Sijetlu, vodji plemena Duvamis i Sukvamis. U drugoj polovini 19. veka gra je postao centar brodogranje i trgovine i glavni tranzitni centar na putu ka Aljasci. Posle drugog svetskog rata zahvaljujuci kompaniji BOING grad postaje centar za izgranju aviona.Grad je takodje vazan tehnoloski i biotehnoloskicetar, kao i centar internet kompanija. Seattle ima i znamenitu muzicku istoriju. izmedju 1918 i 1951 u gradu je bila razvijena Dzez scena sa skoro 20 nocnih klubova! Ove su svoje karijere zapoceli Rej Carls, Kvinsi Dzouns, Erenestin Andserson. Takodje je rodni grad Dzimija Hendriksa i rok muzickog stila 'Grandz' koji je poznat zahvaljujuci lokalnim grupama Melvins, Nirvana,Perl Dzem...Klima u ovom gradu je umereno okeanska, sa poprilicno blagim i kisovitim zimama i suvim letima. 



Space needle(svemirska igla)- nalazi se u Seattle central parku. Toranj je visine 184m i dizajnirao ga je Viktor Stejnbruk, a napravljen je kao Monoreil povodom odrzavanja svetskog sajma 1962 godine. Ja nisam imala prilike jos uvek da odem do space needle-a, ali sam bila  u Kerry parku iz kojeg imate sjajan pogled na isti.







PIKE MARKET PLACE - je zatvorena pijaca koja je osnovana 1907 godine. Najvise se prodaje hrana,voce,povrce,riba,med,cvece i suveniri. Nalazi se u samom centru grada , na 1. aveniji i napravljena je u nekoliko nivoa. Najinteresantnija tezga je tezga sa ribom gde se prodavci dobacuju i gadjaju sa istom. :)
Poznati lanac Starbucks Coffee je nastao u Seattle-u, a prva radnja otvorena je stotinak metara od Market Place-a. 






U Seattle takodje ima mnogo beskucnika zato sto im ogovara klima plus ima mnogo parkova gde mogu da se smeste. Oni su uglavnom veseli i nikada vas nece dirati na ulici niti vas pratiti ili moliti da im date novac. Ako ostavite nesto -  super , a ako ne niko vas ne uznemirava.
Ove nedelje sam posetila i Green Lake. Predivno jezero oko kojeg imate stazu za setnju,trcanje ili voznju bicikla. 




Za kraj jos nekoliko slika koje opisuju radnu nedelju! :) 







Нема коментара:

Постави коментар