Don't Stop Believing

Don't Stop Believing

четвртак, 14. август 2014.

Fitness izazov dan 17 + VAŽNOST VODE ZA ORGANIZAM

Dobar dan dobri ljudi! :) Pesma za danas Jessie J- Wild!
Pošto je meni način života neiscrpna tema, ja svaki dan čitam jako puno o tome. Danas sam pročitala jedan jako dobar text pa sam želela to da podelim sa vama!
http://www.cps.org.rs/Zdravlje/nacela.htm
U komentaru možete napisati šta mislite o textu.

Današnji dan je bio vrlo  naporan ali i produktivan! Da počnemo sa vežbanjem:

Trčanje 60minuta (napolju) + istezanje 15min 500kcal

Ishrana:
 
Doručak: voćni šejk oko 350kcal










Ručak: Piletina sa tikvicom i karijem oko 400kcal











Večera: jaja+ povrće 250kcal











Užina: jabuka (velika) 100kcal

Ukupno: 1100kcal
Voda: 2L







Važnost vode za organizam


Znamo da je voda dobra za nas i naše zdravlje, ali kada su nam sokovi, kafe, čajevi i energetska pića na dohvat ruke, teško je odlučiti se za vodu.
Evo nekoliko razloga zašto je voda najbolji izbor:
Prvo, ljudski organizam sastoji se od 70 % vode, zato je adekvatan unos ove tečnosti preko potreban za njegovo normalno funkcionisanje. Neadekvatan unos vode može dovesti do umora, glavobolja i slabijih mentalnih sposobnosti.
Svaki dan mi eliminišemo (preko mokraće, znojenja, isparavanja …) barem DVE I PO litre pa i više i upravo zbog toga moramo barem izjednačiti unos i izbacivanje. Ako to ne radimo, događa se da su telesne tekućine pune toksina, otpadnih stvari i masti, a to umara bubrege koji tada filtriraju prekoncentriranu tekućinu. Posebno kod smanjivanja telesne težine, sav posao topljenja i odnošenja viška masti ne bi bio moguć. Zamislite sastav vena, arterija, kapilara i limfnih čvorova kao vodenu mrežu reka: vodena struja prolazi, voda čisti spremišta uz ivice rečnog korita. Dovoljna količina vode održava reku čistom i bistrom, poput planinskog potoka, s dotokom uvek nove vode koja dolazi iz izvora. Sasvim drugačije od zaraslih i zapuštenih korita vode stajaćice i bara.
Ista je priča sa toksinima u našem organizmu. Voda omogućava njihovo izbacivanje iz ćelija. Toksine unosimo u organizam preko hrane ili drugih spoljnih faktora, neke čak i naši organizmi proizvode, i kao što koristimo vodu da isperemo WC šolju, tako bismo trebalo da radimo i sa nagomilanim toksinima u našim telima.
Pijenje vode je dosta jeftinije od ispijanja kafa, čajeva i sokova.  Pored toga, u vodi nema nagomilanih šećera, kao što je to slučaj sa kupovnim i domaćim sokovima. Gusti i bistri sokovi mogu u sebi imati, pored šećera,  i nešto hranljivih sastojaka za razliku od gaziranih sokova koji imaju samo prazne kalorije. Zašećereni sokovi podstiču insulinsku reakciju i na taj način nas čine umornim i sporim i omogućavaju brže pretvaranje šećera u masti.
Voda podiže nivo energije tako što omogućava bolje funkcionisanje celog tela. Što bolje naše telo radi, to se mi bolje osećamo i više energije imamo.
Zašto je pijenje vode bitno za regulisanje telesne težine?
Inicijalni gubitak težine za vreme regulacinone dijete je ustvari gubitak vode I zato je potrebno nastaviti piti dovoljno vode da bi se sprečila dehidratacija. Sagorevanja masnih naslaga zahteva adekvatne količine vode da bi efikasno funkcionisalo, jer dehidratacija usporava taj proces. Sagorevanje kalorija stvara toksine, a već smo spominjali koliko je voda bitna za njihovo izbacivanje. Naučna ispitivanja su dokazala da redovno izbacivanje toksina iz organizma predstavlja preduslov za dobro zdravlje i dobru telesnu težinu.
Dehidracija dovodi do povećanja gustine krvi što smanjuje dotok kiseonika do mišića što dalje izaziva umor, što smanjuje naše angažovanje prilikom fizičke aktivnosti. Voda održava mišićni tonus tako što im pomaže da se kontrahuju, ali i podmazuje zglobove. Adekvatna hidratacija smanjuje zapaljenje mišića i bol u zglobovima prilikom napornog vežbanja.
Zdrava ishrana podrazumeva povećan unos biljnih vlakana, a bez dovoljno vode, biljna vlakna izazivaju zatvor umesto da potpomažu dobar rad creva i adekvatno izbacivanje toksina i otpada.
Ako nema vode, neće biti ni detoksikacije, čišćenja creva, smanjenja nivoa holesterola, apsorpcije hranljivih sastojaka iz hrane, niti smanjenja telesne težine.





Facebook profil: https://www.facebook.com/marijana.hupik

Facebook page: https://www.facebook.com/hranafitnessmodarazonoda    

 Instagram: http://instagram.com/malahupikova

 Mail: majahupik@yahoo.com





Poljubac, Marijana :)

Нема коментара:

Постави коментар